Zanzibarese Village Girl ☆

DSCF2751

3 augustus,  2017 zijn Gerrit en ik aangekomen op Zanzibar met een klein mini propeller vliegtuig. Er was plaats voor maar 50 personen.  Nadat we de bananencake op hadden en wat hadden gelezen kwam het eiland inzicht. In de verte zag je prachtige blauwe zee en ook een zee van mini huisjes die op elkaar waren gestapeld, zonder enige structuur.

Eenmaal uitgestapt begon het avontuur. Gelijk kwamen er mannetjes die onze koffers droegen naar de taxi! Mijn alarm bellen gingen niet rinkelen! Ik dacht wat zijn ze lief!! Eenmaal in het busje werd Gerrit aangekeken dat hij moest betalen voor 50 meter tillen! Op de terugweg hebben wij het natuurlijk even anders aangepakt…

Laat het avontuur beginnen….

In de taxi begon het avontuur. Dicht tegen elkaar van de spanning met 27 graden en het plak zweet van de vlucht nog op mijn rug reed de taxi chauffeur door de chaos van Zanzibar City naar onze bestemming : Blue Reef Sport & Fishing lodge.

In de Taxi keek ik Gerrit aan en dacht alleen maar hoe we dit hadden kunnen boeken. Ik bevond mij werkelijk in mijn eerste cultuur shock. Mijn hart ging sneller kloppen, oksels en mijn rug waren bezweet en mijn lijf was gespannen. Een verkeerd woordje van Gerrit en hij kreeg de wind van voren.

Hoe hadden we dit kunnen boeken? Komen we veilig aan tussen al deze koeien, mensen, auto’s die links rijden en toeteren.  Zie ik Illy, Olivier en onze nieuwe huisje nog wel terug?? Mijn gedachtes gingen met mij aan de haal.

Het meeste van die rit is bijgebleven dat ik echt het gevoel heb ervaren van ‘de buitenstaander’ en anders dan de anderen mensen.  Blond, blauwe ogen en een korte broek. Dat was het tegenovergestelde van wat ik zag op straat.  Even voelde ik mij onveilig….. (Achteraf was dat helemaal niet nodig)

De mensen leven hier met veel verschillende culturen.  Er wonen 1 miljoen mensen en in Stone Town wonen Islamitische, Christelijke en Hindoestanen samen in een stad. En geen rijtjes huizen!! Op elkaar! Met daartussen een kerk of een moskee.

Wanneer we op het eiland ons voortbewegen met de taxi en de benenwagen voel ik een positieve vibe en gemoedelijkheid. In de chaos heerst er een hakuna matata gevoel. Op het moment dat ik hier kwam had ik dat gevoel nog niet. Ik heb eerlijk gezegd de eerste drie dagen heimwee gehad. De googlemaps hielp ook niet als je zag hoever je van je veilige habitat zat!  Nu na 1,5 week krijg ik deze vibe te pakken. Ik vergat de dagen van de week en alles wat met werk te maken had en ging mee met de vibe van het eiland.

De mensen zijn lief, gastvrij en relaxt.  Alles is tot in de puntjes geregeld wanneer we wat ondernemen.

Ik ben bewust geworden van de cultuurverschillen en de welvarendheid hier in Nederland. In Nederland kunnen we wat leren van de mensen daar. De vibe die heerste op het eiland vind ik lastig te omschrijven, maar je leeft meer met de natuur. De zon en de wind brengen je ergens.  Ik voelde mij niet opgejaagd.  Ik probeer in ieder geval deze vibe na te streven in Nederland.  Waarom haasten: neem de tijd voor elkaar, enjoy! Sta stil bij de dag of ga mee met de tijd.  Hakuna matata


DSCF2012.JPG
Zeilboot gemaakt van mango hout. Hiermee zijn wij het rif op geweest. 

Met onze lieve kapitein Harry hebben wij twee keer gezeild op het rif voor Jambiani Beach. Gerrit had hem gevraagd of het leven goed was in Zanzibar. Hij antwoordt met een grote glimlach: ‘ Poor with a smile’
Bij de mensen voelde ik de blijheid en de glinstering in de ogen, ondanks soms geen prettige omstandigheden. ‘ Wees dus gelukkig met wat je hebt’ 

 

Mijn naam is ook wel controlefreak zeggen de studenten. Ik heb van deze reis geleerd om te vertrouwen en de controle te laten vieren. Vertrouw op de lokale mensen. De mensen hebben daar een goed hart en willen je het land laten zien. Ze zijn trots op Zanzibar en hun cultuur. Als vrouw zijnde moet je even wennen dat je man alleen wordt aangesproken. Dit bedoelen ze niet kwaad, uiteindelijk krijg je ook een handje en maak je ook een praatje met ze.

Ik kan wel drie A4 langschrijven over mijn ervaringen, maar dan wordt het een beetje saai!! Ik heb hieronder een aantal tipjes van mijn belevenissen op een rijtje gezet om jullie te inspireren voor Zanzibar.

Blue Reef Fishing Lodge

De vis is vers van de hengel, lieve mensen, relax en alles is goed geregeld. Prachtige locatie en fijne bungalows. Het echte hakunamatata gevoel krijg je hier. Daarbij is het Jambiani een echt Bounty strand. Wit zand en helder water.

DSCF2737

☆ Suppen in de mangrove

Wil je een keer het expeditie robinson gevoel. Ga dan suppen. De rust van het water, het hutje en de mangrove geven je werkelijk een expeditie gevoel.

☆ Spice Tour

Wees koning of koningin van de kruiden! Wist je bijv. dat de kaneelboom de queen is van de kruiden.

 


☆ Stone Town Het is een belevenis om rond te lopen in Stone Town. History, chaos (kippen) , veel verschillende culturen, eten, kruiden en totale chaos. De vismarkt en vleesmarkt zijn echt een aanrader. Je moet wel een sterke maag hebben voor de stank of gewoon je neus dicht knijpen.

 

☆Jambiani

Wil je een bounty strand zien? Blue Reef zit aan het bounty strand Jambiani. Werkelijk prachtig om te zien!
Het leuke is dat de zee soms 500 meter verder is. Je kunt er heerlijk over wandelen en zoeken naar schelpjes en zeediertjes.

 

 

 

☆Vissen op zee

Met de Blue Reef kan je samen met een van de eigenaren gaan vissen op zee. Om half 6 stonden we buiten onze bungalow onder de sterrenhemel werkelijk prachtig. We hebben een prachtige zonsopgang ervaren. Daarnaast heeft Gerrit een vis gevangen van 9 KG. Bij terugkomst wordt deze klaargemaakt en kun je eigen gevangen visje heerlijk opeten. Als kerst op de taart hebben wij tijdens het varen een bultrug walvis gezien dat uit het water sprong. Deze verblijven daar in augustus en juli dus we hadden enorme mazzel.


☆The Rock

Zelfs de Vogue raadt het aan en op instagram is dit een bekend plaatje! Een prachtig restaurant in de zee. Werkelijk het is even prachtig als op de foto!! Het eten was ook erg lekker.

Dit was mijn laatste vakantie blog. Vanaf 24 augustus start ik weer met de voorbereidingen van het nieuwe schooljaar.

Volgend jaar weer een nieuw reisje met nieuwe ervaringen. Berlijn is al geboekt!


Wie heeft er al geboekt voor Zanzibar?

Liefs

☆Miss Bijnini

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *