Nieuw schooljaar ☆

Na een overheerlijke zonnige en avontuurlijke vakantie van 2,5 week moest ik na thuiskomst gelijk weer aan de slag. Op het moment dat je tijdens je vakantie even aan het roze logo denkt, dan schieten er een aantal zaken door je hoofd: Hoe zal het volgend schooljaar zijn? Wat gaat er allemaal gebeuren? Het tweede jaar van het nieuwe kwalificatiedossier (nieuwe onderwijs) gaat weer van start, kost het ook zoveel energie als vorige jaar? Hoe zijn mijn mentor studenten teruggekomen? Welke lessen ga ik ook alweer geven? etc. 

Zanzibar leek eindeloos ver weg op het moment dat ik het school gebouw binnenliep. Ik werd kwaad op mezelf op het moment dat ik gelijk een stress momentje had toen ik de school binnenkwam.

 

DSCF2004

 

Wanneer school weer begint heerst er binnen een gebouw onrust. Nieuwe studenten, nieuwe lessen en misschien wel een nieuwe collega. Ik start dit jaar ook onrustig, omdat ik wist wat er het komend schooljaar te wachten stond. Vorige jaar ging ik met 200% energie de eerste weken door met het gevolg dat ik er al voor de herfstvakantie uit lag. Ik denk dat veel enthousiaste collega’s dit herkennen.  Dit schooljaar ga ik het anders doen, ik ga mee met de vibe en bekijk welke uitdagingen erop mijn pad komen.

Door mijn intervisie ( zie voorgaande blog)  heb ik geleerd te vertrouwen op mijn eigen waarden en normen en mijn handelen. Hierdoor probeer ik mijn energielevel te verdelen over de gehele week. Ik kijk niet alleen naar de negatieve dingen, maar probeer ook mijn hart te vullen met positiviteit. Bijvoorbeeld de overheerlijke lunch samen met mijn lieve collega’s aan de grote mooie tafel of een leuk gesprek met een student die trots zijn vakantie foto’s laat zien. Dit soort momenten moet je koesteren en dankbaar voor zijn. We zijn als mens vaak geneigd om naar de onrust van de week te kijken.  

Daarnaast heb ik geleerd om naast het werken thuis mijn hoofd leeg te maken. We kennen allemaal wel dat je hoofd nog thuis door raast terwijl je partner nog vertelt over zijn of haar dag beleving. Je hoort de helft niet wat hij of zij zegt, want je bent nog bij die ene student die je opviel tijdens de les.

Om jullie collega’s een beetje het schooljaar heen te helpen wil ik wat met jullie delen. Ik ben met een Bullet Journal begonnen. Het is een dagboek, agenda en to do lijst in een. Wat het leuke daarvan is dat je hoofd leeg maakt en alles op een rijtje kan zetten. Daarnaast kan je  bijvoorbeeld mooie tekening maken of inspirerende quotes schrijven.

Als docent heb je veel to do’s, acties en doelen te onthouden. In mijn Bullet Journal schrijf ik bijvoorbeeld mijn privé doelen op voor dit schooljaar of ik houd leuke quotes bij van studenten. Door stil te staan af en toe tijdens dit schooljaar tussen de hectiek probeer ik mijn rust en succes te koesteren.  Daarbij probeer ik overzicht te houden en het te prioriteren.  Dit geeft rust in je hoofd en structuur.  In het onderwijs zijn we vaak geneigd om als een orkaan Irma door het schooljaar heen te gaan.

 

 

Ga eens stap voor stap,  per week kijken wat erop je pad komt en koester de leuke en succesvolle momenten. Doordat te versterken wordt je energielevel alleen maar hoger. Het gevolg is dat je genoeg energie hebt om inspireerde en creatieve dingen te ondernemen.

Liefs,

Bijnini☆

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Published by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *