Een weekje zonder instagram hoe ging het mij af!
Blogs Persoonlijk

Een weekje zonder instagram hoe ging het mij af!

Een weekje zonder m&m’s is appeltje eitje! Maar een week zonder mobiel! Iedereen die mijn vorige zin al heeft gelezen denkt, die meid is gek! Tuurlijk ben ik niet gek. Kortom ik vond het tijd voor een experiment met Instagram. Een weekje zonder Instagram vond ik een toffe uitdaging in deze tijd. Op mijn telefoon heb ik al een limiet ingesteld van 60 minuten voor Instram. Kan dat? Yes Instalovers het kan! Ook een weekje zonder Instagram is een verrijking. Lees maar…

geen instagram een weekje

Maandag zonder insta

Help ik druk om het kwartier op hetzelfde vierkantje. Op maandag geef ik les vanuit huis. Meestal deel ik die dag iets over mijn koffie gebruik, to do of avondje voor de buis. Waarom doe ik dit? Met welk doel?
In het middaguur heb ik effectief gewerkt en begon ik prettig aan mijn avondroutine. Bij ons betekent dat tussen 17.00 – 17.30 koken. Dit lukt nu gezien wij 1 minuut reistijd hebben. Tijdens het koken deel ik vaak gerechten op mijn Instagram. Nu had ik focus en echte aandacht. Mijn hersenen waren veel meer aan en in het nu. Geen schakels de gehele dag door. Onze hersenen zijn ook niet gemaakt om de gehele dag te schakelen tussen informatie. Vroeger kreeg je eens in de maand een brief van een verre vriend. Nu krijg je om de 10 minuten een notificatie van Instagram, Facebook, WhatsApp en denk maar eens aan het nieuws.

Kortom ik had maandag een rustiger hoofd en sliep gemakkelijker in dan voorheen.

Dinsdag instagram nada

Dinsdagochtend werd ik met een heerlijk gevoel wakker. Echt anders dan normaal. Meer een gevoel van helderheid en uitgerust hoofd. Dinsdag is mijn drukke lesdag. Vier uur online les en afspraken. Ik betrapte mezelf erop dat ik 1 keer mijn Instagram online intikte! Snel schakelde ik terug omdat ik deze week een doel voor ogen had. Ik voelde een soort rust in mijn hoofd na het werken. Geen Instagram en niet de constante schakeling tussen informatie privΓ© en werk. Hierdoor was ik veel productiever. Het besef komt steeds meer! De keuze om je eigen hoofd horendol te maken doen wij zelf. De aard van een mens is nieuwsgierig zijn en daar weet onze telefoon optimaal gebruik van te maken.

Dinsdagavond post ik altijd een paardenfoto! Paardrijden is sindskort mijn passie en energie boost in de week. Krijg jij van Instagram echt energie? Wees eens eerlijk? Waar krijg jij energie van?

weekje zonder instagram

woensdag 3de dag een weekje zonder Instagram

Het is nog niet helemaal uit mijn lijf en vingers maar veel minder. Schermtijd is 30 minuten versus 2,5 uur per dag! Wat een verschil ook in hoofd en focus. Naast het weekje zonder Instagram had ik ook bedacht om een avondje zonder TV. Geen TV, geen Youtube of Netflix. Inplaats daarvan maakte ik tijd voor mijn andere passie; Bloggen! Niet aan het design werken maar mijn gedachtes opschrijven. Heerlijke bezigheid waardoor ik in het nu ben. Levert mij energie op en blijheid.

een weekje geen instagram

Donderdag bijna insta!

Studiedag voor de boeg. Instavibe in de ochtend is echter uit mijn vingers. Ik denk er niet aan en ga mee met de dag. Geen een keer gecheckt via het scherm of stiekem op mijn telefoon. Mijn gedachte zijn meer gefocust op de dag. Instagram? Wat is dat? Het verdwijnt langzamerhand in mijn patroon.

Ik slaap deze week veel dieper en wordt uitgerust wakker. Voorheen werd ik soms moe wakker. Het kan ook liggen aan de vitamine D3 die ik sinds een week slik. Door meer naar mijn hoofd en lijf te luisteren lukt het mij om keuzes te maken vanuit behoefte. Daarin tegen word ik minder geleefd door apps. Er is daardoor minder energie lek en meer focus.

vrijdag Laatste dag zonder insta!

Ga ik het redden?

Vrijdag is mijn drukste dag van de week. Even voor de gene ik werk als docent op een ROC. Zie hieronder mijn agenda in het kort;

 • 8.30 les
 • 9.30 oudergesprek
 • 11.00 les
 • 12.30 – 15.45 les
 • 15.45 proefstudeer lesje
 • 16.45 sluit ik mijn laptop af : Weekend

Mijn ochtendroutine is echt verbeterd. Meer rust en aandacht voormezelf. Bijvoorbeeld in de rust je koffie opdrinken met Yoghurt. Inplaats van tussendoor scroll en informatie verwerken. Op vrijdag heb ik genoeg prikkels te verduren gedurende de dag.

Door het niet checken van mijn Instagram in de pauze of even een leuke foto posten op je Stories, was het fijner. Ondanks dat was mijn agenda zo druk dat ik wel prikkelbaar thuiskwam. Aangenomen dat het een drukke dag was kan je het achterhalen. Laat staan dat ik tussendoor nog meer had geschakeld en informatie had gezien. Wat was er dan gebeurd?
Bij thuiskomst douche ik de vermoeidheid eraf en trek mijn favoriet chill outfit aan. Breng Mingus naar bed ga relaxt TV kijken.
Nog een dag! Dan weer op Instagram…

Yes! Ik gooi de app op zaterdag op mijn telefoon om 10.00. Wanneer ik hem open ontdek ik gelijk hoeveel informatie erop mij afkomt. Niks gemist! Eerlijk ik vind Instagram leuk om er creatief mee bezig te zijn, stories te maken en mooie foto te delen of tekst te schrijven. Een weekje zonder Instagram ga ik vaker doen!

conclusie weekje zonder instagram

Samengevat kan ik zeggen dat een weekje zonder Instagram mijn heeft verrijkt. Het creΓ«erde ruimte in mijn mindset. Daarmee was mijn hoofd veel minder vol aan het einde van een dag. Onze hersenen kunnen per dag ook maar aantal keer schakelen. Eric Scherder vertelt daar altijd zo mooi over. Interessant gegeven. Terwijl de toekomst steeds meer vraagt om te schakelen. Of doen wij ons dit zelf aan? Ik zie dit ook aan mijn studenten. Worden we bestuurd of kun je kiezen?

Echt je kunt kiezen!! Kies hoe jij je energie wilt verdelen op een dag! Waar wordt je blij van? Levert Instagram je energie op? Wil je scrollen of wordt je erdoor afgeleid?

Ik kies ervoor om Instagram in het weekend te gebruiken. Het is een verrijking om geen Instagram te gebruiken doordeweeks. Ga het experiment aan. En kijk wat het je oplevert. Deel je ervaring!

Liefs,
Miss Bijnini

Nienke Selbeck

π™½πš’πšŽπš—πš”πšŽ (𝟹3) πš–πš˜πšŽπšπšŽπš› πšŸπšŠπš— π™Όπš’πš—πšπšžπšœ πš πš˜πš—πšŽπš—πš πš’πš— π™³πšŽπš•πšπš. π™³πšŽπš•πšπšπšœπšŽ πš•πš’πšπšŽπšœπšπš’πš•πšŽ πš‹πš•πš˜πšπšπšŽπš›. πš†πšŽπš›πš”πšŽπš—πš πš˜πš™ πšŽπšŽπš— πšπ™Ύπ™².

4 Reacties

 1. Oeh. Dit vind ik spannend. En het is zo uit mijn comfortzone dat ik het ga proberen. En dan ook maar gelijk aankomende maandag starten… Ben benieuwd hoe het mij zal vergaan… Bedankt voor de inspiratie…

  1. admin zegt:

   Wat leuk Moniek dat je het gaat proberen! Ben heel benieuwd hoe het je afgaat!
   Laat het volgende week maar weten!

 2. Hi,

  Nou, het is eigenlijk best goed gegaan. Ik merkte voornamelijk een toename van energie, of misschien beter gezegd een afname van energieverlies op de dag…

  Het weekend heb ik het overigens grotendeels doorgezet. Ben wel even op Insta geweest, maar weinig. Ben van minimaal 45 minuten per dag naar max 5 minuten gegaan en dat was dus het weekend… Maandag t/m vrijdag helemaal niet…(op 3 minuten na)

  1. admin zegt:

   Hi Moniek,
   Wauw! Wat tof dat je de uitdaging bent aangegaan! Dat het je ook veel heeft opgeleverd.
   Ga je het vaker doen?
   Ik kreeg ook meer energie! En meer slaap!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *