Blogs Paardrijden Persoonlijk

Het paard als coach

Het paard als coach

Het paard als coach op dinsdag

Het is een ‘gewone’ dinsdagavond en ik open het gek van de manege. Als ik kom maak ik vaak foto’s van de paardjes. Onbewust maakte ik die avond een foto van onze ‘ roddel kanjer’ oftewel Gabber. Roddelen paarden? Natuurlijk niet! Dat doet de mens. Op elke manege heb je een paard waarbij iedereen de zenuwen van krijgt. Kortom roddels enΒ  praatjes, persoonlijke ervaringen. Waardoor sommige ruiters angstig worden voordat ze er op zitten. Voor mij was Gabber een no go geworden! Die dag moest ik op Gabber. Daar begon het avontuur van ‘het paard als coach’.

Deel 1 angst

Als ik onrust voel bij het paardrijden uit ik dit al op stal. Doormiddel van kletsen, hulp vragen , onrust, geen vertrouwen en wiebelig zijn. Tijdens het opzadelen die avond sprak ik mezelf moed toe. Dit werd meer overmoedig en het perfect willen doen. Kortom de druk opvoeren. Niet in het nu! Alles goed willen doen met als gevolgen de controle niet willen loslaten.Β 

Het paardrijden in de bak ging in het begin oke. Doordat ik gespannen op het paard zat en wist wat er kon gebeuren blokkeerde ik. Dit had ik gehoord / gezien in de bak. Gabber voelde dit. Ik gaf geen duidelijke hulpen. Aansporen werd trekken en duwen. Waardoor Gabber niet kon aanzetten. De onduidelijkheid was niet prettig voor het paard. Gabber is een gevoelig dier dat zachtheid en leiderschap nodig heeft tijdens het rijden. ( dit weet ik nu) Hij voelde onrust en spanning. En schudden het van zich af door een bok te geven. Hierdoor ontstond er bij mij paniek. De ergste gedachtes kwamen bovendrijven waardoor ik huilde, verkrampte en zei dat ik eraf wilde! Nu kan ik zeggen dat ik dankbaar ben voor de begeleiding hierin. Ik stapte niet af!Β 

Deze ervaring had grote invloed op de dinsdagavond. Op wie zit ik? Kan ik het wel?Β  Angstig werd ik! Op grond van wat? Mijn gedachtes ‘rode kabouters’ gingen met mij aan de haal.Β Anders gezegd de paard als coach!Β 

Het paard als coach

Deel 2 beetje bij beetje coachen

Beetje bij beetje schudde ik de ervaring van mij af. Sommige dinsdagen gingen dit gemakkelijker dan andere. Na een tijdje vergat ik het een ‘beetje’. Totdat Gabber 15 minuten voor het einde van de les de bak in werd gehaald. Het was voor mij! Nienke, ga jij even van Flow af en stap jij op Gabber. Tijd om na te denken had ik niet. Gedachtes kwamen op, maar ik deed het! Wandelend bleef mijn instructrice naast mij. Hoewel ze naast mij liep overvielen de tranen, angst gevoelens mij weer. Samen ging we het aan.Β  Oncomfortabel, tranen vloeide maar ik ging het aan! Stap voor stap met uiteindelijk alleen een rondje stappend door de bak. Mini stukjes draven. ‘Het paard als coach’Β Β 

Op 4 mei reed ik samen met een andere ruiter in de bak. Ik op Flow en de andere ruiter op een groot bruin paard. Omdat we samen waren en de les daarvoor had niemand Gabber gekozen. Op grond van de roddels is Gabber de minst populaire onder de andere paardjes op de manege.

Willen jullie samen Gabber laten bewegen door de bak. Elke ruiter zegt volledig JA wanneer je extra mag paardrijden. Ik stond niet te springen. Mijn lieve mede ruiter steunde mij! Dat kan jij Nienke! Hij zei het zonder twijfel!Β 

Al met al ging ik het weer aan. Zonder touw! Ik deed de eerste 15 minuten. Stappen en een keer geprobeerd aan te draven maar al gauw durfde ik niet door te zetten. Lieve woorden kwamen op. Je doet het goed zoals het nu is. Stap voor stap.Β 

Voldaan stapte ik af. Jaloers keek ik naar de andere ruiter. Die consequent reed en rust uitstraalde en zich niet gek liet maken door de ‘roddels’.Β 

Coachen en paardrijden

Overwinning het paard als coach

Dinsdag 26 juli. In de ochtend appte ik nog naar mijn instructrice dat ik last van mijn rug had. Gedachtes zoals ik ga niet, ben moe gingen de ronde! Toch ging ik ……

Je raadt het al! Gabber was mijn buddy voor de avond. Vervolgens voelde ik heel kort de paniek en onrust. Kletste ik uiteraard nog tegen de ruiters om mij heen. Vroeg ik hulp bij het zadelen! Wat niet nodig was. Gelukkig voedde de ruiters niets van mijn angst. Rust en focus straalde mijn omgeving uit. Ook werd er nog een lieve opmerking gemaakt dat Gabber schattig keek! Met deze bemoedigende woorden zadelde ik hem op. Wat overigens heel relaxt is bij Gabber. Hij staat er top bij!Β 

Ik maak tijdens het opzadelen contact met hem. Dacht nog even aan mijn verzorgpaardje Eglo die ook wit is! Kamde zijn manen en krapte zijn hoeven uit. Ten slotte moet ik altijd naar de WC voor de les. In de spiegel spreek ik mezelf toe en kijk ik mezelf recht in de ogen. Jij kan dit Nienke. Laat je niet gek maken!

Conclusie Gabber als coach

Wat een les en wat een kracht kwam er vrij!Β  In het begin van de les voel ik een rust opkomen . Tijdens het inrijden zijn mijn gedachtes alleen in de bak. Ik kijk niet naar de andere ruiters. Let niet op anderen maar focus mij op mezelf. Voelen, stap voor stap. Kijk een keer stiekem naar de klok! Shit nog 30 minuten op Gabber!Β  Stap voor stap ervaar ik de les. Twijfelend sta ik in het midden stil.Β 

Mijn handen zijn zacht aan de teugel. Gedachte zoals “ik wil naar voren” repeteer ik in mijn hoofd. Mijn instructrice moedigt mij aan maar laat mij ook mijn ding doen. Gabber zet ik achter de kudde en geef been en zelfs een een tikje! Stap voor stap ga ik zo door de les. Opgeven moment laat ik mijn gedachtes los en focus mij op het gevoel. Geen negatieve gedachte komt op! Geen angstig gevoel. Dan zegt mijn begeleidster je mag aan galopperen tegen iedereen. Ik leg mijn been achter de singel en zit door, mijn handen zijn zacht aan de teugel en Gabber wordt enthousiast.

Daar gaan we door de bak vliegend en ineens voel ik een klik in mijn buik een gevoel van verbinding in mezelf!Β 

Begeleidster roept trots daar gaat ze! Tranen van trots vloeien even langs mijn wangen en ik roep whoeiiiii!!

Overwinning! Het paard als coach in zijn pracht! Gabber leerde mij zachtheid, vertrouwen, en controle loslaten en voelen!Β 

Uiteraard niet alleen Gabber! Dankbaar voor de begeleiding in de bak. De positieve woorden van mijn mede ruiters. Elkaar steunen, niet oordelen maar helpen is fijn!Β 

Wat een voorbereiding voor IJsland! Here we goooo!Β 

Nienke Selbeck

π™½πš’πšŽπš—πš”πšŽ (𝟹3) πš–πš˜πšŽπšπšŽπš› πšŸπšŠπš— π™Όπš’πš—πšπšžπšœ πš πš˜πš—πšŽπš—πš πš’πš— π™³πšŽπš•πšπš. π™³πšŽπš•πšπšπšœπšŽ πš•πš’πšπšŽπšœπšπš’πš•πšŽ πš‹πš•πš˜πšπšπšŽπš›. πš†πšŽπš›πš”πšŽπš—πš πš˜πš™ πšŽπšŽπš— πšπ™Ύπ™².

2 Reacties

 1. Lieve Nienke
  Wat een mooie blog heb je geschreven over je ervaringen met Gabber. Het ontroerde me.. zo mooi uit het hart geschreven, je bent een echte kanjer. Ik ben trots op je en hou zielsveel van je.
  Gezegend en Dankbaar voel ik me dat jij mijn dochter bent.

  Trudy

  1. Dankjewel mam!
   Heel lief bericht. Ik was ook mega trots op mezelf.
   Kus hou van jou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *