Blog preview
Blogs Paardrijden Persoonlijk

Is paardrijden een vorm van persoonlijke ontwikkeling?

Is paardrijden een vorm van persoonlijke ontwikkeling of toch alleen een hobby?

Na afgelopen dinsdag en mijn eerdere ervaringen kan ik concluderen dat je met paardrijden ook bezig bent met persoonlijke ontwikkeling. Voordat ik paardenmeisje ben geworden hockeyde ik in teamverband ook erg leerzaam. Op persoonlijke groei spant paardrijden toch echt de kroon.

Afgelopen dinsdag voelde ik mij niet fit. Twijfelend ging ik naar de paardrijles. Op stal zijn ze bezig met een verbouwing met als gevolg een grote modderpoel en weinig verlichting. Bij aankomst was ik al snel geΓ―rriteerd. De onrust op het terrein overviel mij en nam een plek in in mijn gedachtes. In de lesmap las ik: ‘ Nienke en Dino’ .

Is paardrijden een vorm en persoonlijke ontwikkeling?
Ik & Dino zomer 2020

Paardrijden op Dino?

Het is geen Dinosaurus maar wel bijna zo groot als een lang nek voor mijn gevoel! De ‘rode kabouters’ zoals mijn instructrice vaak benoemd begonnen in mijn hoofd rondjes te lopen.

Gedachte die opkomen waren: ‘Dit kan ik niet, ik ben te moe, hij is zo groot, het is zolang geleden dat ik op Dino heb gereden’ , opzadelen met weinig licht lukt mij niet’. Ook anderen cursisten hoorde ik klagen. Dit voedde mijn kabouters alleen nog maar meer. Het gevolg was een onrustige Dino met opzadelen. Gelukkig kwam een lieve cursist mij helpen. Oeps, het hoofdstel zit gek! Dino was onrustig dus wij besloten hem mee te nemen naar de poetsplaats. Het volgende probleem trad zich aan. Een paard in de buurt van een mega kar met hooi is geen goeie optie. Mijn onzekerheid een grote Dinosaurus voor mijn gevoel wekte een onveilige situatie op. Help! Gelukkig kwam de instructrice.


Je raadt het al! De paardrijdles moet nog beginnen.

In de bak raapte ik mijn moed bij elkaar en stopte ik de rode kabouters ver weg. Ik sprak nog een aantal gedachtes uit: ‘ Ademhalen, denk aan je IJsland avontuur‘. Tevergeefs kwamen de kabouters al snel terug! Dino was eigenwijs en had duidelijkheid nodig. Ik wilde naar rechts en Dino ging naar links. Na aantal keer ploeteren kwamen de kabouters in grote rode auto’s in de vorm van dikke tranen. Daar was het! Paardrijden is een vorm van persoonlijke ontwikkeling!

Waar is de controle? Wat als ik eraf word gegooid? Ik kan het niet! Ik ben niet duidelijk genoeg!

Een vorm van persoonlijke groei

Oftewel Dino was de spiegel van mijn gedachtes. Ik vind controle prettig het geeft mij zekerheid. Voorspelbaarheid vond ik als kind al prettig. Het afgelopen jaar ben ik doormiddel van coaching bezig geweest met grenzen stellen. Af en toe vind ik het nog lastig om mezelf hier zelfverzekerd in te voelen. Op Dino voelde ik onzekerheid. Ik blokkeerde volledig. De woorden ‘ Stop ik wil eraf lagen op het puntje van mij lippen’. Mijn lieve instructrice nam de tijd. Vroeg wat er gebeurde en luisterden aandachtig. Door de dikke tranen heen gaf ik aan dat ik de controle aan het verliezen was en ik hierdoor blokkeerde. ‘ Nienke Dino is anders en je hoeft niet alles perfect en in een keer te kunnen’. Juist hiervan leer je enorm veel! Neem even je rust. Het gaat vast nog een keer fout maar dat geeft niet. Blijf mijn instructie volgen!

Lets go! Ademhalen, en doorzetten. Eerst tempo, dan sturen en dan weer aansporen ( zit, been en eventueel zweepje)

Eindconclusie ik ben de bak doorgekomen met Dino! De positieve gedachtes namen het over zoals’ Je kan het, in IJsland zal ik ook wel een keer een slechte dag of vermoeid zijn. Na een paar goeie rondjes door de bak groeide mijn vertrouwen en de samenwerking met Dino. Galop was net een stapje te ver. Ik gaf niet op maar raakte ook niet gefrustreerd. De situatie leerde mij te accepteren dat niet altijd alles in een keer hoeft. Door die gedachte voelde ik tevredenheid over mezelf. Moe maar voldaan stapje ik de bak uit na de les!

Dino was de spiegel van mijn ziel?

Is paardrijden een vorm van persoonlijke ontwikkeling? Naast ontspanning en sport kan ik tot de conclusie komen dat paardrijden zeker een vorm is van ontwikkelen. Vorige week attendeerde een student mij hier nog op tijdens een les over assertiviteit. Mevrouw je wordt zelfbewust wanneer je vaak in de spiegel kijkt en zegt: ‘ Je mag er zijn op deze wereld zoals je bent’. Dino was op dinsdag even mijn spiegel!

Paarden zijn de spiegel van je ziel!

Kom maar op met de persoonlijke groei in IJsland!

Is paardrijden een vorm van persoonlijke groei?

Sinds oktober 2021 werk ik samen met Icelandic Horse platform. Elke maand kom ik in de nieuwsbrief met meer informatie over mijn voorbereiding voor mijn zesdaagse paardrijtocht in IJsland.

Β 

Nienke Selbeck

π™½πš’πšŽπš—πš”πšŽ (𝟹3) πš–πš˜πšŽπšπšŽπš› πšŸπšŠπš— π™Όπš’πš—πšπšžπšœ πš πš˜πš—πšŽπš—πš πš’πš— π™³πšŽπš•πšπš. π™³πšŽπš•πšπšπšœπšŽ πš•πš’πšπšŽπšœπšπš’πš•πšŽ πš‹πš•πš˜πšπšπšŽπš›. πš†πšŽπš›πš”πšŽπš—πš πš˜πš™ πšŽπšŽπš— πšπ™Ύπ™².

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *